Τηλέφωνο Παραγγελιών: 2310414022   

Κατηγορίες προϊόντων          Προσφορές | Ευκαιρίες

7 February 2016
Fireblog: Ένα blog για το ψήσιμο, το τζάκι, την οικολογική θέρμανση και την καλή ζωή!

Cheeseburger με μπέικον, μπλε τυρί και λαχανοσαλάτα

Cheeseburger με μπέικον, μπλε τυρί και λαχανοσαλάτα

Σερβίρει: 4 burger // Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 20 λεπτά // Χρόνος ψησίματος: 8-10 λεπτά // Μέθοδος ψησίματος: Άμεσο ψήσιμο σε μέτρια-δυνατή φωτιά

Υλικά

  • ½ φλιτζάνι τριμμένο μπλε τυρί
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένη λαχανοσαλάτα
  • 4 φέτες μπέικον
  • 700gr μοσχαρίσιο κιμά (80% άπαχο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
  • 4 λεπτές φέτες τυρί cheddar
  • 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
  • 4 πολύ λεπτές φέτες κόκκινο κρεμμύδι

Οδηγίες

Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το μπλε τυρί, μαγιονέζα, ξίδι, και ½ κουταλάκι πιπέρι για να γίνει το dressing. Προσθέστε τη λαχανοσαλάτα και ανακατέψτε καλά. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο προς χρήση.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, τηγανίζετε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντας περιστασιακά. Στραγγίστε το μπέικον σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Ανακατεύουμε τον κιμά με το αλάτι και το πιπέρι (¾ κουταλάκι του γλυκού) και στη συνέχεια πλάθουμε τέσσερα μπιφτέκια ίσου μεγέθους. Με τον αντίχειρα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού, κάνετε μια ρηχή εσοχή στο κέντρο του κάθε μπιφτεκιού για να αποτρέψετε το φούσκωμα κατά το ψήσιμο. Καταψύξτε τα μπιφτέκια μέχρι να είναι έτοιμα για ψήσιμο.

Προετοιμάστε τη σχάρα για άμεσο μαγείρεμα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία (200 °C έως 250 °C). Ψήστε τα μπιφτέκια πάνω από άμεση μέτρια προς δυνατή φωτιά, 8 έως 10 λεπτά, με το καπάκι κλειστό, γυρίζοντας μία φορά. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας στιγμής του χρόνου ψησίματος, τοποθετείστε τη φέτα cheddar πάνω σε κάθε μπιφτέκι και ψήστε τα ψωμάκια, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στη σχάρα.

Ολοκληρώστε τα burger, τοποθετώντας πάνω από το μπιφτέκι μία λωρίδα μπέικον, μια λεπτή φέτα κόκκινο κρεμμύδι και τη λαχανοσαλάτα. Σερβίρετε ζεστό.

 

Πηγή: Weber

Η ιστορία του Stubb's

Η ιστορία του Stubb's

Ένας ήρωας του Δυτικού Τέξας με μέγεθος χεριών όσο ένα μοσχαρίσιο στήθος, ο CB Stubblefield, γνωστός απλά ως Stubb’s, δεν έκανε απλώς μπάρμπεκιου, έκανε φίλους. Το πλατύ χαμόγελό του, σήμα κατατεθέν, έβαζε στο κλίμα της στιγμής οποιονδήποτε, είτε τραγουδούσε τραγούδια blues είτε απολαμβάνοντας την καπνιστή μοσχαρίσια μπριζόλα του με λαχανοσαλάτα και φασόλια.

Ο Stubb είχε την ευκαιρία να μαγειρέψει για πολύ κόσμο πρώτη φορά ως λοχίας στον Αμερικάνικο στρατό, μετατρέποντας την χαώδη αίθουσα των μαγειρείων στην πρώτη ενσάρκωση του εστιατορίου του Stubbs Bar-B-Q. Μετά την περιοδεία του ως στρατιώτης στην Κορέα, ο Stubb μετακόμισε στο Lubbock του Τέξας το 1968 όπου και δημιούργησε το θρυλικό Stubbs Bar-B-Q. Το μαγαζί στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, στο οποίο υπήρχε διάθεση, αλλά χωρούσε μόνο 75 θαμώνες. Σύντομα τα σπέσιαλ πιάτα ‘Blue Plate’ του Stubb’s απέκτησαν αρκετούς φανατικούς. Σύντομα, ανερχόμενοι αλλά και ήδη γνωστοί μουσικοί όπως ο Joe Ely και ο Tom T. έπαιζαν μουσική στο μαγαζί. Διατηρώντας σταθερή την ποιότητα στην μαγειρική του, το μικρό εστιατόριο απέκτησε μεγάλη φήμη σε όλη την χώρα και έγινε ένα μαγαζί με καλή μουσική και καλό μπάρμπεκιου που όλοι έπρεπε να επισκεφτούν. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 ο Stubb μετακίνησε το εστιατόριο του στο Ώστιν του Τέξας. Πολλοί από τους μουσικούς που είχαν παίξει μουσική στο αρχικό μαγαζί πέρασαν για να δουν και να παίξουν στο καινούργιο, μάλιστα μερικοί από αυτούς είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη. Όλοι, από προέδρους μέχρι και μεγάλες διασημότητες πέρασαν από το μαγαζί του Stubb για να νιώσουν την αγάπη και την ευτυχία που ένιωθε κάποιος μέσα στο μαγαζί.

Λίγο καιρό αργότερα, μετά την προτροπή φίλων και γνωστών θαμώνων του καταστήματος, ο Stubb ξεκίνησε να εμφιαλώνει την σάλτσα του στο σπίτι των Joe και Sharon Ely. Τις σάλτσες τις έβαζε σε μπουκαλάκια μαρμελάδας και μπουκάλια ουίσκι τα οποία έκλεινε με πιπεριές jalapeno. Ο Joe πήρε μερικά μπουκαλάκια μαζί του σε μια από τις παραστάσεις που έκανε στο Late Night μαζί με τον David Letterman και τα μοίρασε στο προσωπικό και στον διοργανωτή. Η φήμη για τις σάλτσες Stubb εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και έτσι ο ίδιος ο Stubb ήταν καλεσμένος σε μια από τις παραστάσεις. Όταν ο Letterman τον ρώτησε τι έκανε την σάλτσα του τόσο καλή, o Stubb έδωσε την περίφημη απάντηση, "Η αγάπη και η ευτυχία." Σήμερα η κληρονομιά του Stubb ζει σε σάλτσες, μαρινάδες και μπαχαρικά συνεχίζοντας να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά σε όλο τον κόσμο. Όπως είχε πει και ο Stubb, “Κύριες και κύριοι, είμαι ένας μάγειρας.”

Όλα τα προϊόντα STUBB’S

Συμβουλές και χρήσιμες υποδείξεις για το ψήσιμο σε ψησταριές αερίου WEBER & BROIL KING

 Συμβουλές και χρήσιμες υποδείξεις για το ψήσιμο σε ψησταριά αερίου

• Προθερμαίνετε πάντα τη ψηστιέρα πριν από το μαγείρεμα. Θέστε τον (τους) καυστήρα (ες) στη δυνατή φωτιά και κλείστε το καπάκι. Προθερμάνετε για 10-15 λεπτά.

• Η θερμοκρασία της ψηστιέρας αερίου μπορεί να είναι υψηλότερη από το κανονικό τις πρώτες λίγες χρήσεις.

• Οι χρόνοι ψησίματος στις συνταγές βασίζονται σε εξωτερικές θερμοκρασίες (21⁰C) και ασθενή άνεμο ή άπνοια. Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να παρατείνεται όταν κάνει κρύο ή έχει άνεμο ή σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Ο χρόνος ψησίματος θα είναι μικρότερος εάν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός.

• Ανάλογα με τις συνθήκες ψησίματος μπορεί να χρειαστεί η ρύθμιση των διακοπτών ελέγχου καυστήρα, για να επιτευχθεί η σωστή θερμοκρασία ψησίματος.

• Ξεροψήνετε τα κρέατα και μαγειρεύετε με κατεβασμένο το καπάκι για να έχετε πάντοτε τέλεια ψημένο φαγητό.

• Η συσσώρευση φαγητού επάνω σε μια σχάρα ψησίματος σημαίνει περισσότερο χρόνο μαγειρέματος του φαγητού.

• Κόψτε τα λίπη που περισσεύουν από μπριζόλες, παϊδάκια και ρολά και αφήστε ένα ελάχιστο πάχος λίπους περίπου 0,5 cm. Με λιγότερα λίπη το καθάρισμα είναι ευκολότερο και εξασφαλίζεται η απουσία ανεπιθύμητων αναφλέξεων.

• Γενικά τα μεγάλα κομμάτια κρέατος χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος ανά κιλό, σε σύγκριση με τα μικρότερα κομμάτια.

• Κάποια φαγητά όπως της κατσαρόλας ή λεπτά φιλέτα ψαριού μπορεί να χρειάζεται να ψήνονται μέσα σε δοχείο. Τα αλουμινένια δισκάκια μιας χρήσης είναι πολύ βολικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάθε μεταλλικό σκεύος με πυράντοχες λαβές.

• Για τα φαγητά που ψήνονται σε δοχεία, όπως τα φασόλια, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος εφόσον ψηθούν σε βαθύ σκεύος αντί ρηχού.

• Χρησιμοποιήστε λαβίδα και όχι πιρούνι για το γύρισμα και τη μεταφορά των κομματιών κρέατος για να μη χάνουν τα φυσικά υγρά τους. Χρησιμοποιήστε δύο σπάτουλες για τη μετακίνηση μεγάλων ψαριών.

• Πάντα να φροντίζετε η λεκάνη ψησίματος και το δοχείο συλλογής λίπους να είναι καθαρά και χωρίς ακαθαρσίες.

• Εάν το φαγητό αρπάξει ξαφνικά, κλείστε τον (τους) καυστήρα (ες) και μετακινήστε το φαγητό σε άλλο σημείο επάνω στη σχάρα ψησίματος. Τυχόν φλόγες γρήγορα θα υποχωρήσουν. Αφού ξεθυμάνουν οι φλόγες, ανάψτε ξανά την ψηστιέρα. ΠΟΤΕ ΜΗ ΣΒΗΝΕΤΕ ΜΕ ΝΕΡΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΑΕΡΙΟΥ.

• Η χρήση θερμόμετρου φαγητού ή χρονοδιακόπτη σας προειδοποιεί να βγάλετε το φαγητό προτού καρβουνιάσει.

• Με μια ελαφριά επάλειψη με λάδι το φαγητό σας θα ροδίσει πιο ομοιόμορφα και θα αποφευχθεί το κόλλημα επάνω στη σχάρα ψησίματος. Πάντα να απλώνετε στο φαγητό το λάδι με πινέλο ή με ψεκασμό και όχι κατευθείαν επάνω στη σχάρα ψησίματος.

• Κατά τη χρήση μαρινάδας, σος ή γλάσου που περιέχει πολλή ζάχαρη ή άλλα συστατικά που καίγονται εύκολα, να υγραίνετε το φαγητό μόνο στα τελευταία 5 με 10 λεπτά ψησίματος.

 

Πηγή: Weber

Πίτσα πεπερόνι με 3 τυριά

Πίτσα πεπερόνι με 3 τυριά 

Σερβίρει: 2 πίτσες
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: περίπου 15 λεπτά
Μέθοδος ψησίματος: Άμεσο ψήσιμο σε μέτρια φωτιά
Απαραίτητο αξεσουάρ: κεραμική πέτρα πίτσας

Υλικά
1 φλιτζάνι σάλτσα για Pizza
1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα , τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί asiago, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
300gr φέτες πεπερόνι


Ζύμη για πίτσα
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
2 φλιτζάνια αλεύρι 00
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη


Οδηγίες
Ζύμη: Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με τη ζάχαρη. Προσθέστε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Αφήστε τη ζύμη να αναπαυθεί για 10 λεπτά. Δεν απαιτείται να φουσκώσει η ζύμη.
Προθερμάνετε την κεραμική πέτρα πίτσας στο barbecue. Ανάβετε το barbecue, σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό η πέτρα να έχει προθερμανθεί πολύ καλά πριν ξεκινήσετε να ψήνετε τη πίτσα.
Ετοιμάστε τη ζύμη για πίτσα απλώστε και ανοίξτε τη ζύμη στο σχήμα που επιθυμείτε. Χρησιμοποιείστε μαγειρική λαδόκολα ή κάποια καλά αλευρωμένη με καλαμποκάλευρο επιφάνεια ξύλου ή λαμαρίνας για να ετοιμάσετε την πίτσα και να μπορείτε να τη μεταφέρετε στη κεραμική πέτρα χωρίς τον φόβο να κολλήσει η ζύμη.
Απλώστε τη σάλτσα πίτσας ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια της ζύμης και τακτοποιείστε τις φέτες πεπερόνι πάνω από τη σάλτσα. Τοποθετείστε ομοιόμορφα τα τριμμένα τυριά στην κορυφή. Σύρετε την πίτσα πάνω στην καυτή πέτρα, χρησιμοποιώντας μια γρήγορη κίνηση. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο (190-220⁰C) και κλείστε το καπάκι του barbecue. Ψήστε τη πίτσα για 12-15 λεπτά, ή έως ότου η ζύμη γίνει τραγανή.

Πηγή: Broil King

Flavorizer Bars - Λειτουργία και Καθαρισμός

Weber ράβδοι ψησταριάς υγραερίου

Στη δεκαετία του 1980 όταν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα πρώτα μοντέλα WEBER GENESIS, μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του σχεδιασμού τους, ήταν η εφεύρεση των flavorizer bars (ράβδοι). Λίγο πολύ όλες οι ψησταριές αερίου που κατασκευάζονταν πριν από αυτή την εφεύρεση χρησιμοποιούσαν πέτρες λάβας ηφαιστείου, οι οποίες ήταν ένα χάος για να καθαρίσουν και να διατηρηθούν σε μια καλή κατάσταση και επίσης δημιουργούσαν έντονες αναφλέξεις.

Weber ράβδοι ψησταριάς υγραερίου

Οι ψησταριές αερίου WEBER Summit – Genesis - Spirit που κατασκευάζονται σήμερα χρησιμοποιούν flavorizer bar για να κατευθύνει το λίπος και τα σταλάγματα μακριά από τους σωλήνες του καυστήρα, μέθοδος με την οποία μειώνονται σημαντικά οι αναφλέξεις.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι έχει τον τρόπο να προσθέτει γεύση στο φαγητό που ψήνεται. Σταλάγματα, μαρινάδες και χυμοί από τρόφιμα που μαγειρεύονται πέφτουν στις ζεστές ράβδους, εξατμίζονται και έτσι προσθέτουν επιπλέον γεύση.
Τα flavorizer bars λόγω της έντονης λειτουργίας, επιβαρύνονται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα μέρη της ψησταριάς. Η έντονη θερμότητα που προσφέρουν οι καυστήρες καθώς επίσης τα λίπη και τα ζουμιά που συλλέγονται πάνω στις ράβδους διαχρονικά δημιουργούν την ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας. Γι 'αυτό ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψησταριά αερίου σας είναι να καθαρίζετε συχνά τα flavorizer bars.

Weber ράβδοι ψησταριάς υγραερίου

Όταν η ψησταριά είναι καινούργια τα flavorizer bars είναι λαμπερά και καθαρά, όπως αυτά που απεικονίζονται παραπάνω, αλλά με μόλις λίγες χρήσεις της ψησταριάς σας θα αποκτήσουν μια λιγότερο ελκυστική εμφάνιση. Όπως βλέπεται παρακάτω είναι τα ίδια Flavorizer bars από την τελευταία εικόνα, περίπου ένα χρόνο αργότερα. Έχουν αναπτύξει ένα κομμάτι της επιφάνειας διάβρωσης, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο συντήρηση, και είναι πραγματικά σε καλή κατάσταση για να συνεχίσουν να υπηρετούν τη λειτουργία τους.

Weber ράβδοι ψησταριάς υγραερίου

Πολλοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να αντικαταστήσoυν τους ράβδους της ψησταριάς τους όταν αναπτύσσουν κάποια επιφανειακή διάβρωση. Εφ 'όσον δεν έχουν αναπτύξει τρύπες ή ρωγμές λειτουργούν μια χαρά. Τα flavorizer bars στην επόμενη φωτογραφία είναι παράδειγμα αυτών που πρέπει να αντικατασταθούν.

Weber ράβδοι ψησταριάς υγραερίου

Έχοντας τις ράβδους σε καλή κατάσταση, θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό τους;
Δύο χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν πολύ στον καθαρισμό των flavorizer bars είναι μια βούρτσα από ανοξείδωτο ατσάλι της WEBER και μια πλαστική σπάτουλα. Αφήστε την ψησταριά σας στην υψηλή θερμοκρασία, για περίπου 10 έως 15 λεπτά, και στη συνέχεια σβήστε και αφήστε να κρυώσει. Αυτό θα κάψει τα περισσότερα από τα λίπη και τα κατάλοιπα από τις ράβδους θα τα μετατρέψει σε τέφρα, κι έτσι θα διευκολύνει τον καθαρισμό τους.
Μόλις κρυώσει η ψησταριά, αφαιρέστε τις σχάρες μαγειρέματος και κρατώντας κάθε ράβδο βουρτσίστε και καθαρίστε με την σπάτουλα τα υπολείμματα τέφρας και λίπους.
Για πολύ βρώμικες ράβδους, καθαρίστε με ζεστό νερό και σαπούνι. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι με βάση το λεμόνι ή κάτι άλλο όξινο. Ξεπλύνετε καλά τις ράβδους και στεγνώστε επιμελώς με πετσέτα. Μην αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα γιατί μπορεί να δημιουργήσουν υπερβολική σκουριά πρόωρα. Επίσης, δεν συνιστούμε την τοποθέτηση των flavorizer bars στο πλυντήριο πιάτων. Τέλος, μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά φούρνου.
Το πόσο συχνά θα πρέπει να καθαρίζετε τις ράβδους της ψησταριάς σας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε και από το τι μαγειρεύετε.
Την περίοδο που χρησιμοποιείτε σχεδόν καθημερινά την ψησταριά σας να θυμάστε ότι είναι καλό να καθαρίζετε τις ράβδους ανά 4-5 ψησίματα ειδικά σε περίπτωση που συνηθίζετε να μαρινάρετε τα ψητά σας. Με τον καθαρισμό τους τόσο συχνά καταρχήν παρατείνετε τη διάρκεια της ζωής τους αλλά επίσης γίνετε ευκολότερο το ψήσιμο λόγο του ότι μειώνονται οι αναφλέξεις.

 

Πηγή: Weber Blog

Μαρινάδες

Μαρινάδες για ψητά

Οι μαρινάδες μπορούν να χρησιμεύσουν στην δημιουργία πιάτων γεμάτων γεύσεις . Χρησιμεύουν για να κάνουν το κρέας πιο τρυφερό και να διατηρήσει τους χυμούς του. Οι περισσότερες μαρινάδες συμπεριλαμβάνουν όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού, ξύδι, καθώς και συμπληρώματα χορταρικών, λαδιού και μπαχαρικών. Το όξινο συστατικό είναι αυτό που κάνει το κρέας τρυφερό ενώ βοηθά στην ισορροπία μεταξύ γλυκιάς και πικάντικης γεύσης. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν την θρεπτική αξία της μαρινάδας.
ΛΑΔΙ
Το λάδι που περιέχεται στην μαρινάδα κλειδώνει την φυσική γεύση του φαγητού και το εμποδίζει από το να στεγνώσει. Κάποια είδη λαδιού μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση. Καλά λάδια για μαρινάδες είναι το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το φυστικέλαιο, καθώς και το τσίλι…
ΟΞΙΝΑ
Αυτά τα συστατικά κάνουν το κρέας τρυφερό ελευθερώνοντας τις πρωτεΐνες του, κάνοντας μαλακότερη την επιφάνεια του και αφήνει τις γεύσεις να απορροφηθούν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το ξύδι, το κρασί, ο χυμός λεμονιού, το γιαούρτι και το βούτυρο. 
ΠΡΟΣΘΕΤΑ
Δίνουν μοναδικές γεύσεις. Σκόρδο, τζίντζερ και κρεμμύδι είναι σημαντικά. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και βότανα, καθώς και τσίλι για πικάντικη γεύση ή μέλι και ζάχαρη για να γλυκάνετε το φαγητό σας. Άλλα πρόσθετα συστατικά είναι φλούδες λεμονιού, σάλτσα σόγιας, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, βότανα και μπαχαρικά. 
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Σαν γενικό κανόνα, όσο πιο πολύ μείνει το φαγητό μαριναρισμένο, τόσο η γεύση ενισχύεται. Εντούτοις ο ιδανικός χρόνος μαριναρίσματος εξαρτάται από το τι μαρινάρετε, το μέγεθος των συστατικών καθώς και ο τύπος μαρινάδας. Μικρά και τρυφερά κομμάτια όπως αρνίσια και βοδινά φιλέτα, στήθη κοτόπουλου καθώς και θαλασσινά, θέλουν μικρότερο χρόνο μαριναρίσματος (περίπου 2-4 ώρες). Μεγαλύτερα και πιο σκληρά κομμάτια όπως μπούτια ή ώμοι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο (4-6 ώρες).
Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε όξινες μαρινάδες. Το φαγητό που θα παραμείνει περισσότερη ώρα από όσο πρέπει μαριναρισμένο, μπορεί να αλλάξει χρώμα και υφή. Φιλέτα ψαριού, για παράδειγμα, μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγα λεπτά. 
Δεν χρειάζεται όλες οι μαρινάδες να περιέχουν υγρά. Μερικές περιέχουν μόνο στερεά συστατικά όπως βότανα και μπαχαρικά. Όταν απλώσετε αυτά τα μίγματα στο κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο, τυλίξτε τα αμέσως με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Οι μαρινάδες που χρησιμοποιούνται σε ωμό κρέας ή κοτόπουλο, χρησιμεύουν για να αλείφονται την ώρα του ψησίματος αλλά πρέπει πρώτα να έχουν βραστεί. Βάλτε την μαρινάδα σε κατσαρόλα επάνω σε ψηλή φωτιά και βράστε την για 5 λεπτά. Αυτό θα σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια. Μαρινάρετε το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι στο ψυγείο.
 
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
ΩΡΑ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑΤΟΣ
Αρνί / Μοσχάρι / Χοιρινό
Μπριζόλες, παϊδάκια
2 - 4 ώρες
 
Ολόκληρο ψητό
4 - 6 ώρες (ή και όλη την νύχτα)
Πουλερικά
Φιλέτα, φτερούγες
2 - 4 ώρες
 
Ολόκληρο ψητό
4 - 6 ώρες (ή και όλη την νύχτα)
Θαλασσινά
Γαρίδες, καλαμαράκια
1 - 2 ώρες
Ψάρια
Ολόκληρο ψάρι, φιλέτα ψαριού
15 λεπτά - 1 ώρα
Λαχανικά
Κολοκύθια, μανιτάρια, πιπεριές
15 λεπτά – 1 ώρα

 

Πηγή: Broil King

Καθαρισμός ψησταριάς υγραερίου Weber Q

 

Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός
 
Οι ψησταριές υγραερίου WEBER Q  χάρη στην υψηλή ποιότητα κατασκευής τους, αντέχουν στο χρόνο αναλλοίωτες. Είναι πολύ σημαντικό όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε μια καλή συντήρηση που θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία της ψησταριάς.

Σχάρες από μαντέμι
Διατηρώντας τις σχάρες σας καθαρές ανά πάσα στιγμή είναι το κλειδί για να πετυχαίνετε πάντα το σωστό ψήσιμο.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός μαντεμένιας σχάρας
 
Ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος είναι να προθερμάνετε τη ψησταριά σας στο high για περίπου 15 λεπτά (να φτάσει η θερμοκρασία γύρω στους 250-300⁰C).
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - θερμοκρασία πυρόλυσης
 
Στη συνέχεια αφού σβήσετε τη ψησταριά ανοίξτε το καπάκι και χρησιμοποιώντας μια καθαρή βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα της Weber, βουρτσίστε πολύ καλά τις σχάρες. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται όλα τα υπολείμματα και τα λίπη από τις σχάρες.
Συμβουλή-  Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται την βούρτσα σας αν χρειάζεται αντικατάσταση. Αν παρουσιάζει οποιαδήποτε φθορά ή οι τρίχες της είναι καλυμμένες από τα λίπη τότε δεν μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι οι βούρτσες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι το πιο σημαντικό και απαραίτητο αξεσουάρ.

Καυστήρας
Ο καυστήρας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ ανθεκτικός και αντέχει στον χρόνο. Για να λειτουργεί άψογα και να δίνει τη μέγιστη απόδοση θα πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα υπολείμματα λίπους και φαγητού που πολλές φορές φράζουν τον καυστήρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει στο maximum. Αν χρησιμοποιείτε αρκετά την ψησταριά σας, θα πρέπει μια φορά τον μήνα να συντηρείτε τον καυστήρα. Όταν η ψησταριά σας είναι κρύα, αφαιρέστε τις σχάρες και χρησιμοποιώντας μια βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα, βουρτσίζετε το καυστήρα πάνω και κάτω για να ξεκολλήσουν τυχόν εναπομείναντα μόρια των τροφίμων που έχουν πέσει και ενδεχομένως να φράζουν τον σωλήνα.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός σωλήνα καυστήρα
 
Αυτό διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά και θα κάνει μια τεράστια διαφορά στο πώς ακόμη και η φλόγα διανέμεται σε όλο το σωλήνα του καυστήρα.
Συμβουλή - Πάντα να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα για να καθαρίσετε τους σωλήνες του καυστήρα σας (να την έχετε για αυτό τον σκοπό, μην καθαρίζετε με την ίδια τις σχάρες σας) και πάντα να βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση των ανοιγμάτων του καυστήρα.

Εσωτερικός πάτος ψησταριάς από χυτό αλουμίνιο
Ο πάτος της ψησταριάς σας με την πάροδο του χρόνου και αναλόγως τη συχνότητα χρήσης της ψησταριάς είναι φυσιολογικό να συσσωρεύσει υπολείμματα τροφών που πιθανόν να έχουν πέσει από τις χαραμάδες της σχάρας, όπως επίσης και λίπη που μπορεί να έχουν κολλήσει εκεί και να μην έσταξαν στον δοχείο συλλογής.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός εσωτερικού πάτου
 
Ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να καθαρίσετε τον πάτο της ψησταριάς είναι  με την χρήση μιας στενής σπάτουλας (όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες για τον στόκο) κατά προτίμηση πλαστικής.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός εσωτερικού πάτου με σπάτουλα
 
Τελειώνοντας με τον καθαρισμό του καυστήρα σας χρησιμοποιείστε μια σπάτουλα για να σπρώξετε τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στον πάτο της ψησταριάς σας. Σπρώξτε τα πάντα στο άνοιγμα της τρύπας που οδηγεί στο δοχείο συλλογής του λίπους.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - συλλογή υπολειμάτων σε δοχείο
 
Δοχείο συλλογής λίπους
Τώρα που όλα έχουν καθαριστεί στο εσωτερικό, απλά αφαιρέστε το δίσκο που συγκρατεί το δοχείο συλλογής  λίπους, και αδειάστε το ή πετάξτε το.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - ταψάκι αλουμινίου
 
Υπάρχουν ανταλλακτικά ταψάκια αλουμινίου για να το αντικαταστήσετε, ώστε να έχετε το δοχείο συλλογής πάντα καθαρό.
Συμβουλή  - Να ελέγχεται συχνά το δοχείο συλλογής, σε περίπτωση που έχει γεμίσει από λίπη πρέπει να αντικατασταθεί .
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - αντικατάσταση δοχείου συλλογής λίπους

Ακολουθώντας  τις παραπάνω εύκολες συμβουλές συντήρησης, θα εξασφαλίσετε κορυφαία απόδοση από τη Weber Q σας, και έτσι θα πετυχαίνετε πάντα το τέλειο ψήσιμο.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - έτοιμη για ψήσιμο

Πηγή: Weber blog

 

Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μπύρα

Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μπύρα

Σερβίρει:  4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 4-18 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά
Τεχνική ψησίματος: Έμμεση μέθοδος
 
Υλικά μαρινάδας
    1 μπουκάλι (350ml) μπύρα
    ¼ φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    ¼ φλιτζάνι τσαγιού μελάσα
    1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού τριμμένο
    3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
    1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
    2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
    4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
    1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
    1 κουταλάκι του γλυκού χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι

    1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο (αφαιρέστε λαιμό, εντόσθια και υπερβολικό λίπος)  
 
Οδηγίες εκτέλεσης
1.     Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας.
2.     Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια: στήθος – μπούτια – φτερούγες. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια μεγάλη αεροστεγή πλαστική σακούλα και προσθέτουμε τη μαρινάδα. Πιέζουμε τον αέρα από την σακούλα και δένουμε σφιχτά. Γυρίζουμε την σακούλα για να διανείμει τη μαρινάδα, στη συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 έως 18 ώρες, γυρίζοντας περιστασιακά.
3.     Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη σακούλα και ρίχνουμε τη  μαρινάδα σε μια κατσαρόλα για να πάρει μια βράση. Κρατάμε τα ¾ της μαρινάδας για να την αλείφουμε στο κοτόπουλο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Την υπόλοιπη μαρινάδα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν συνοδευτική σάλτσα στο σερβίρισμα του κοτόπουλου.
4.     Προετοιμάζουμε τη σχάρα για το έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (175° έως 220°C).
5.     Ψήνουμε το κοτόπουλο, με την πλευρά που είναι το δέρμα επάνω, σε έμμεση μέτρια φωτιά, με το καπάκι κλειστό, έως ότου οι χυμοί του στεγνώσουν και το κρέας δεν είναι πλέον ροζ στο οστό. Το στήθος και τα φτερά θα χρειαστούν 30 με 40 λεπτά μαγείρεμα, τα υπόλοιπα κομμάτια χρειάζονται περίπου 10 λεπτά παραπάνω.
6.     Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 έως 15 λεπτών του ψησίματος, αλείφουμε με τη μαρινάδα,  γυρίζοντας τα κομμάτια μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σερβίρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου ζεστά συνοδεύοντας τα με τη ζεστή σάλτσα.
 
 
Πηγή: Weber

Προσθέστε γεύση στη μπριζόλα σας

 

Ξεκινώντας να καρυκεύσετε μια γευστική μπριζόλα να θυμάστε ότι το λιγότερο είναι και περισσότερο. Χρησιμοποιώντας λίγα καρυκεύματα, απολαμβάνεται περισσότερο την γευστικότητα ενός καλού κρέατος.

Ψήνοντας στο barbecue μια γευστική μπριζόλα όπως το αγαπημένο Ribeye, η πιο σωστή προσέγγιση είναι να τρίψετε στο κρέας ξηρά καρυκεύματα. Αυτά τα καρυκεύματα στο ελάχιστο πρέπει να είναι χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν επιθυμείτε ένα μίγμα γευστικών ξηρών μπαχαρικών. Τα ξηρά καρυκεύματα προστίθεται πάνω από την εξωτερική πλευρά του κρέατος για να ενισχυθεί η γεύση του φλοιού, αφού η γεύση είναι στην κρούστα. Όταν η θερμότητα εφαρμόζεται στα μόρια του κρέατος, πρωτεΐνες και σάκχαρα συνδυάζονται και δημιουργούν μια αντίδραση. Αυτή η αντίδραση είναι υπεύθυνη για την αμαύρωση του κρέατος, καθώς επίσης προσδίδει και μια γευστική κρούστα. Ένα έντονο ξηρό καρύκευμα κάνει επίσης μια κρούστα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπόλικο αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ένα τρίτο μπαχαρικό, το οποίο μπορεί να διαφέρει κάθε φορά. Μερικές φορές μπορεί να είναι για παράδειγμα η πάπρικα, άλλες φορές κόκκοι σκόρδου. Τα παραπάνω ξηρά καρυκεύματα και λίγο άλειμμα με  ελαιόλαδο, προσθέτουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αυξήσει και να επιτείνει τη γεύση, χωρίς να κρύβει το κύριο προσδιορισμό, ένα γευστικότατο καλοψημένο Ribeye.
 
Ξηρό καρύκευμα για την μπριζόλα
 
Μια άλλη επιλογή για την εισαγωγή γεύσης στην  μπριζόλα είναι η χρήση κάποιας μαρινάτας. Μαρινάτα είναι ένα μίγμα ελαίου, οξέος, και βότανα. Οι μαρινάτες δεν κάνουν αναγκαστικά τρυφερό το κρέας, διαπερνούν όμως πάντα το εξωτερικό στρώμα του κρέατος και προσδίδουν επιπλέον  γεύση. Οι μαρινάτες ταιριάζουν πολύ σε τεμαχισμένα κομμάτια βόειου κρέατος όπως για παράδειγμα τα πλευρά. Για να σχεδιάσετε τη δική σας μαρινάτα, ξεκινήστε με την εύκολη αναλογία 3 μέρη λάδι 1 μέρος οξύ και τυχόν αρωματικά βότανα που μπορεί να έχετε σπίτι. Για μπριζόλες, να θυμάστε ότι μόλις λίγες ώρες να μείνουν σε μαρινάτα αρκούν για να αλλάξει η γεύση τους και η υφή τους.
Ενώ υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προσθέσετε γεύση σε μια μπριζόλα, να θυμάστε πάντα ότι πολλές φορές για ένα καλό κρέας το  λιγότερο είναι και  περισσότερο…
 
Μπριζόλα Ribeye
 
 
By Mike Lang

 

Η ιστορία των κεραμικών ψησταριών PRIMO

Ο 'Ελληνας, η Αμερικάνα τουρίστρια και η ζουμερή γαλοπούλα!!!

Η πρώτη κεραμική ψησταριά PRIMO Kamado  Η νεότερη ψησταριά PRIMO Kamado Κεραμική ψησταριά PRIMO OVAL XL

Όταν ο Γιώργος Σαμαράς τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία ως φαρμακοποιός στον ελληνικό στρατό το 1986, έψαχνε για μια καριέρα και έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μεγάλη του αγάπη, την θάλασσα. Άρχισε την αγωνιστική ιστιοπλοΐα αλλά και ως κυβερνήτης γιοτ για τουριστικές εκδρομές στα ελληνικά νησιά.
Το 1988 συνάντησε τη μέλλουσα γυναίκα του, την Κέλυ, μια Αμερικάνα που έκανε διακοπές με την οικογένεια της και είχαν ενοικιάσει το σκάφος του Γιώργου.
Ο Γιώργος ερωτεύτηκε την Κέλυ και κράτησαν την επαφή τους και μετά την επιστροφή της στην πατρίδα της. Τελικά εκείνη επέστρεψε στην Ελλάδα, έμεινε μαζί του και λίγο αργότερα παντρεύτηκαν.
Επτά χρόνια αργότερα το ζευγάρι αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Ο πεθερός του Γιώργου είχε μια ψησταριά κάρβουνου Kamado και την γιορτή για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Γιώργος έψησε γαλοπούλα για πρώτη φορά.
Έμεινε έκπληκτος από το πόσο ζουμερή και νόστιμη ήταν η γαλοπούλα που ψήθηκε. Η ψησταριά φαινόταν να απέδιδε όπως κανένα από τα γκριλ που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αγόρασε μια ψησταριά Kamado για τον εαυτό του και άρχισε να ψήνει τακτικά σε αυτήν. Μίλησε γι’αυτήν στους φίλους του και στην οικογένεια του στην Ελλάδα και άρχισε να στέλνει ψησταριές στην Ελλάδα για να τις χρησιμοποιήσουν. Τελικά ο Γιώργος ανακάλυψε ότι περί τους 80 γνωστούς στην πατρίδα του θέλανε να έχουν μια Kamado, οπότε ζήτησε συνεργασία με τον κατασκευαστή για να εμπορεύεται τις ψησταριές.
Ο κατασκευαστής αρνήθηκε την πρόταση του. Ο Γιώργος δεν απογοητεύτηκε από την άρνηση του και έχοντας δει το κομμάτι της αγοράς σαν ευκαιρία, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του ψησταριά Kamado
Κεραμικές ψησταριές PRIMO κατασκευασμένες στις ΗΠΑ 
Πολλοί άνθρωποι μεταξύ αυτών και μηχανικοί κεραμικών κατασκευών, του είπαν πως αυτό δεν γίνεται, αλλά αυτός επέμεινε και ξόδεψε τα επόμενα χρόνια αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας τη δική του φόρμουλα για να φτιάξει το σωστό μίγμα.
Το 1996, ήταν έτοιμος πλέον να πουλήσει τις δικές του κεραμικές ψησταριές με κάρβουνα. Ο Σαμαράς επέλεξε να τις δώσει το όνομα “PRIMO” που στα Ιταλικά σημαίνει «ΑΡΙΣΤΟ». Η πρώτη του εγκατάσταση ήταν ένας ενοικιαζόμενος χώρος 65 m².
Λόγω του περιορισμένου χώρου, μπορούσε να κατασκευάσει μόνο 2 ψησταριές την φορά και έπρεπε να οδηγήσει από την μια άκρη της πόλης στην άλλη για να τις ψήσει σε ένα καμίνι.
Τα επόμενα χρόνια, το νέο στυλ Kamado της PRIMO απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω της φήμης που απέκτησε για την ποιότητα της αλλά και ως η μόνη κεραμική ψησταριά που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.
Ο Σαμαράς που έχει πάθος στη βελτίωση των κεραμικών ψησταριών του, συνέχισε να ερευνά και ανακάλυψε ότι εκτός του στρογγυλού σχήματος μιας παραδοσιακής ψησταριάς Kamado, το οβάλ σχήμα, μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη απόδοση και ευελιξία. Αυτή η διαπίστωση άλλαξε για πάντα την κατεύθυνση της PRIMO.
Η παρουσίαση της ευρεσιτεχνίας με την οβάλ ψησταριά, το 2002 καθιέρωσε την PRIMO ως κυρίαρχο κατασκευαστή στην αγορά των κεραμικών ψησταριών. Σήμερα η PRIMO έχει τις εγκαταστάσεις της σε ένα χώρο 8500 m² στο Tucker της Georgia όπου παράγει τις κεραμικές ψησταριές της που διατίθενται σε 24 χώρες στον κόσμο.
Κεραμικές ψησταριές κάρβουνου σε οβάλ σχήμα

 

Fireblog
πρόσφατα σχόλια
  1. Re: Οικολογικό κάρβουνο από πυρήνα ελιάς

    Καλημέρα σας, Για να εξάγετε το συγκεκριμένο προϊόν, πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με την εταιρεία...

    --Fireblog

  2. Re: Οικολογικό κάρβουνο από πυρήνα ελιάς

    Καλημέρα,θα ήθελα να μάθω εάν μπορω να εισαγω το οικολογικό κάρβουνο Κλήμης στην Αργεντινή? Τι δυνατ...

    --Λεονάρδο κοτσιφης

  3. Re: Καθαρισμός ψησταριάς υγραερίου

    Πολύ καλό το άρθρο σας.Αγόρασα και εγώ πριν 2 βδομάδες μια Ψησταριά υγραερίου από την Ηλεκτρονική - ...

    --Petran

  4. Re: Οικολογικό κάρβουνο από πυρήνα ελιάς

    Dear Sir/Madam,Have a good day!We are Shijiazhuang Ningshu Trading Co.,LTD, we produce Ch...

    --lisa

  5. Re: Πότε πρέπει να αγοράσετε καυσόξυλα για το τζάκι σας ...

    Για να εξασφαλιστεί η έχω εδώ στη Βουλγαρία, μεγάλες ποσότητες ξύλου για την Ελλάδα! Αλλά αυτό χρειά...

    --Kavalski

  6. Re: Χοιρινή μπριζόλα σε ψησταριά υγραερίου

    Ωωω ρε μάνα μου!!!

    --Andreas Batsis

  7. Re: Smokey Joe Gold 37cm: η απόλυτη γκατζετιά...

    Μόλις μου έδωσες καταπληκτική ιδέα για δώρο στον ξάδερφο μου! Η Πρωτομαγιά είναι ότι πρέπει για να τ...

    --batcic

αναζήτηση
Θεσσαλονίκη 54655, Τιμολέων, Firestuff.gr, Βασ. Όλας 202, τηλ: 2310 414022, φαξ: 2310 414006