Τηλέφωνο Παραγγελιών: 2310414022   

Κατηγορίες προϊόντων

31 August 2015
Fireblog: Ένα blog για το ψήσιμο, το τζάκι, την οικολογική θέρμανση και την καλή ζωή!

Καθαρισμός ψησταριάς υγραερίου Weber Q

 

Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός
 
Οι ψησταριές υγραερίου WEBER Q  χάρη στην υψηλή ποιότητα κατασκευής τους, αντέχουν στο χρόνο αναλλοίωτες. Είναι πολύ σημαντικό όμως ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνουμε μια καλή συντήρηση που θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία της ψησταριάς.

Σχάρες από μαντέμι
Διατηρώντας τις σχάρες σας καθαρές ανά πάσα στιγμή είναι το κλειδί για να πετυχαίνετε πάντα το σωστό ψήσιμο.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός μαντεμένιας σχάρας
 
Ο πιο εύκολος και αποδοτικός τρόπος είναι να προθερμάνετε τη ψησταριά σας στο high για περίπου 15 λεπτά (να φτάσει η θερμοκρασία γύρω στους 250-300⁰C).
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - θερμοκρασία πυρόλυσης
 
Στη συνέχεια αφού σβήσετε τη ψησταριά ανοίξτε το καπάκι και χρησιμοποιώντας μια καθαρή βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα της Weber, βουρτσίστε πολύ καλά τις σχάρες. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζονται όλα τα υπολείμματα και τα λίπη από τις σχάρες.
Συμβουλή-  Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται την βούρτσα σας αν χρειάζεται αντικατάσταση. Αν παρουσιάζει οποιαδήποτε φθορά ή οι τρίχες της είναι καλυμμένες από τα λίπη τότε δεν μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι οι βούρτσες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι το πιο σημαντικό και απαραίτητο αξεσουάρ.

Καυστήρας
Ο καυστήρας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ ανθεκτικός και αντέχει στον χρόνο. Για να λειτουργεί άψογα και να δίνει τη μέγιστη απόδοση θα πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα υπολείμματα λίπους και φαγητού που πολλές φορές φράζουν τον καυστήρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει στο maximum. Αν χρησιμοποιείτε αρκετά την ψησταριά σας, θα πρέπει μια φορά τον μήνα να συντηρείτε τον καυστήρα. Όταν η ψησταριά σας είναι κρύα, αφαιρέστε τις σχάρες και χρησιμοποιώντας μια βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα, βουρτσίζετε το καυστήρα πάνω και κάτω για να ξεκολλήσουν τυχόν εναπομείναντα μόρια των τροφίμων που έχουν πέσει και ενδεχομένως να φράζουν τον σωλήνα.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός σωλήνα καυστήρα
 
Αυτό διαρκεί λιγότερο από 2 λεπτά και θα κάνει μια τεράστια διαφορά στο πώς ακόμη και η φλόγα διανέμεται σε όλο το σωλήνα του καυστήρα.
Συμβουλή - Πάντα να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα για να καθαρίσετε τους σωλήνες του καυστήρα σας (να την έχετε για αυτό τον σκοπό, μην καθαρίζετε με την ίδια τις σχάρες σας) και πάντα να βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση των ανοιγμάτων του καυστήρα.

Εσωτερικός πάτος ψησταριάς από χυτό αλουμίνιο
Ο πάτος της ψησταριάς σας με την πάροδο του χρόνου και αναλόγως τη συχνότητα χρήσης της ψησταριάς είναι φυσιολογικό να συσσωρεύσει υπολείμματα τροφών που πιθανόν να έχουν πέσει από τις χαραμάδες της σχάρας, όπως επίσης και λίπη που μπορεί να έχουν κολλήσει εκεί και να μην έσταξαν στον δοχείο συλλογής.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός εσωτερικού πάτου
 
Ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να καθαρίσετε τον πάτο της ψησταριάς είναι  με την χρήση μιας στενής σπάτουλας (όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι μπογιατζήδες για τον στόκο) κατά προτίμηση πλαστικής.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - καθαρισμός εσωτερικού πάτου με σπάτουλα
 
Τελειώνοντας με τον καθαρισμό του καυστήρα σας χρησιμοποιείστε μια σπάτουλα για να σπρώξετε τυχόν υπολείμματα που έχουν κολλήσει στον πάτο της ψησταριάς σας. Σπρώξτε τα πάντα στο άνοιγμα της τρύπας που οδηγεί στο δοχείο συλλογής του λίπους.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - συλλογή υπολειμάτων σε δοχείο
 
Δοχείο συλλογής λίπους
Τώρα που όλα έχουν καθαριστεί στο εσωτερικό, απλά αφαιρέστε το δίσκο που συγκρατεί το δοχείο συλλογής  λίπους, και αδειάστε το ή πετάξτε το.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - ταψάκι αλουμινίου
 
Υπάρχουν ανταλλακτικά ταψάκια αλουμινίου για να το αντικαταστήσετε, ώστε να έχετε το δοχείο συλλογής πάντα καθαρό.
Συμβουλή  - Να ελέγχεται συχνά το δοχείο συλλογής, σε περίπτωση που έχει γεμίσει από λίπη πρέπει να αντικατασταθεί .
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - αντικατάσταση δοχείου συλλογής λίπους

Ακολουθώντας  τις παραπάνω εύκολες συμβουλές συντήρησης, θα εξασφαλίσετε κορυφαία απόδοση από τη Weber Q σας, και έτσι θα πετυχαίνετε πάντα το τέλειο ψήσιμο.
 
Ψησταριές υγραερίου Weber Q - έτοιμη για ψήσιμο

Πηγή: Weber blog

 

Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μπύρα

Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε μπύρα

Σερβίρει:  4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 4-18 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά
Τεχνική ψησίματος: Έμμεση μέθοδος
 
Υλικά μαρινάδας
    1 μπουκάλι (350ml) μπύρα
    ¼ φλιτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    ¼ φλιτζάνι τσαγιού μελάσα
    1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού τριμμένο
    3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
    1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
    2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
    4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
    1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
    1 κουταλάκι του γλυκού χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι

    1 ολόκληρο κοτόπουλο μεγάλο (αφαιρέστε λαιμό, εντόσθια και υπερβολικό λίπος)  
 
Οδηγίες εκτέλεσης
1.     Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας.
2.     Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια: στήθος – μπούτια – φτερούγες. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια μεγάλη αεροστεγή πλαστική σακούλα και προσθέτουμε τη μαρινάδα. Πιέζουμε τον αέρα από την σακούλα και δένουμε σφιχτά. Γυρίζουμε την σακούλα για να διανείμει τη μαρινάδα, στη συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 έως 18 ώρες, γυρίζοντας περιστασιακά.
3.     Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη σακούλα και ρίχνουμε τη  μαρινάδα σε μια κατσαρόλα για να πάρει μια βράση. Κρατάμε τα ¾ της μαρινάδας για να την αλείφουμε στο κοτόπουλο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Την υπόλοιπη μαρινάδα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν συνοδευτική σάλτσα στο σερβίρισμα του κοτόπουλου.
4.     Προετοιμάζουμε τη σχάρα για το έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (175° έως 220°C).
5.     Ψήνουμε το κοτόπουλο, με την πλευρά που είναι το δέρμα επάνω, σε έμμεση μέτρια φωτιά, με το καπάκι κλειστό, έως ότου οι χυμοί του στεγνώσουν και το κρέας δεν είναι πλέον ροζ στο οστό. Το στήθος και τα φτερά θα χρειαστούν 30 με 40 λεπτά μαγείρεμα, τα υπόλοιπα κομμάτια χρειάζονται περίπου 10 λεπτά παραπάνω.
6.     Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 έως 15 λεπτών του ψησίματος, αλείφουμε με τη μαρινάδα,  γυρίζοντας τα κομμάτια μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σερβίρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου ζεστά συνοδεύοντας τα με τη ζεστή σάλτσα.
 
 
Πηγή: Weber

Προσθέστε γεύση στη μπριζόλα σας

 

Ξεκινώντας να καρυκεύσετε μια γευστική μπριζόλα να θυμάστε ότι το λιγότερο είναι και περισσότερο. Χρησιμοποιώντας λίγα καρυκεύματα, απολαμβάνεται περισσότερο την γευστικότητα ενός καλού κρέατος.

Ψήνοντας στο barbecue μια γευστική μπριζόλα όπως το αγαπημένο Ribeye, η πιο σωστή προσέγγιση είναι να τρίψετε στο κρέας ξηρά καρυκεύματα. Αυτά τα καρυκεύματα στο ελάχιστο πρέπει να είναι χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν επιθυμείτε ένα μίγμα γευστικών ξηρών μπαχαρικών. Τα ξηρά καρυκεύματα προστίθεται πάνω από την εξωτερική πλευρά του κρέατος για να ενισχυθεί η γεύση του φλοιού, αφού η γεύση είναι στην κρούστα. Όταν η θερμότητα εφαρμόζεται στα μόρια του κρέατος, πρωτεΐνες και σάκχαρα συνδυάζονται και δημιουργούν μια αντίδραση. Αυτή η αντίδραση είναι υπεύθυνη για την αμαύρωση του κρέατος, καθώς επίσης προσδίδει και μια γευστική κρούστα. Ένα έντονο ξηρό καρύκευμα κάνει επίσης μια κρούστα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπόλικο αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ένα τρίτο μπαχαρικό, το οποίο μπορεί να διαφέρει κάθε φορά. Μερικές φορές μπορεί να είναι για παράδειγμα η πάπρικα, άλλες φορές κόκκοι σκόρδου. Τα παραπάνω ξηρά καρυκεύματα και λίγο άλειμμα με  ελαιόλαδο, προσθέτουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αυξήσει και να επιτείνει τη γεύση, χωρίς να κρύβει το κύριο προσδιορισμό, ένα γευστικότατο καλοψημένο Ribeye.
 
Ξηρό καρύκευμα για την μπριζόλα
 
Μια άλλη επιλογή για την εισαγωγή γεύσης στην  μπριζόλα είναι η χρήση κάποιας μαρινάτας. Μαρινάτα είναι ένα μίγμα ελαίου, οξέος, και βότανα. Οι μαρινάτες δεν κάνουν αναγκαστικά τρυφερό το κρέας, διαπερνούν όμως πάντα το εξωτερικό στρώμα του κρέατος και προσδίδουν επιπλέον  γεύση. Οι μαρινάτες ταιριάζουν πολύ σε τεμαχισμένα κομμάτια βόειου κρέατος όπως για παράδειγμα τα πλευρά. Για να σχεδιάσετε τη δική σας μαρινάτα, ξεκινήστε με την εύκολη αναλογία 3 μέρη λάδι 1 μέρος οξύ και τυχόν αρωματικά βότανα που μπορεί να έχετε σπίτι. Για μπριζόλες, να θυμάστε ότι μόλις λίγες ώρες να μείνουν σε μαρινάτα αρκούν για να αλλάξει η γεύση τους και η υφή τους.
Ενώ υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προσθέσετε γεύση σε μια μπριζόλα, να θυμάστε πάντα ότι πολλές φορές για ένα καλό κρέας το  λιγότερο είναι και  περισσότερο…
 
Μπριζόλα Ribeye
 
 
By Mike Lang

 

Η ιστορία των κεραμικών ψησταριών PRIMO

Ο 'Ελληνας, η Αμερικάνα τουρίστρια και η ζουμερή γαλοπούλα!!!

Η πρώτη κεραμική ψησταριά PRIMO Kamado  Η νεότερη ψησταριά PRIMO Kamado Κεραμική ψησταριά PRIMO OVAL XL

Όταν ο Γιώργος Σαμαράς τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία ως φαρμακοποιός στον ελληνικό στρατό το 1986, έψαχνε για μια καριέρα και έστρεψε το ενδιαφέρον του στη μεγάλη του αγάπη, την θάλασσα. Άρχισε την αγωνιστική ιστιοπλοΐα αλλά και ως κυβερνήτης γιοτ για τουριστικές εκδρομές στα ελληνικά νησιά.
Το 1988 συνάντησε τη μέλλουσα γυναίκα του, την Κέλυ, μια Αμερικάνα που έκανε διακοπές με την οικογένεια της και είχαν ενοικιάσει το σκάφος του Γιώργου.
Ο Γιώργος ερωτεύτηκε την Κέλυ και κράτησαν την επαφή τους και μετά την επιστροφή της στην πατρίδα της. Τελικά εκείνη επέστρεψε στην Ελλάδα, έμεινε μαζί του και λίγο αργότερα παντρεύτηκαν.
Επτά χρόνια αργότερα το ζευγάρι αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Ο πεθερός του Γιώργου είχε μια ψησταριά κάρβουνου Kamado και την γιορτή για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Γιώργος έψησε γαλοπούλα για πρώτη φορά.
Έμεινε έκπληκτος από το πόσο ζουμερή και νόστιμη ήταν η γαλοπούλα που ψήθηκε. Η ψησταριά φαινόταν να απέδιδε όπως κανένα από τα γκριλ που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αγόρασε μια ψησταριά Kamado για τον εαυτό του και άρχισε να ψήνει τακτικά σε αυτήν. Μίλησε γι’αυτήν στους φίλους του και στην οικογένεια του στην Ελλάδα και άρχισε να στέλνει ψησταριές στην Ελλάδα για να τις χρησιμοποιήσουν. Τελικά ο Γιώργος ανακάλυψε ότι περί τους 80 γνωστούς στην πατρίδα του θέλανε να έχουν μια Kamado, οπότε ζήτησε συνεργασία με τον κατασκευαστή για να εμπορεύεται τις ψησταριές.
Ο κατασκευαστής αρνήθηκε την πρόταση του. Ο Γιώργος δεν απογοητεύτηκε από την άρνηση του και έχοντας δει το κομμάτι της αγοράς σαν ευκαιρία, αποφάσισε να φτιάξει τη δική του ψησταριά Kamado
Κεραμικές ψησταριές PRIMO κατασκευασμένες στις ΗΠΑ 
Πολλοί άνθρωποι μεταξύ αυτών και μηχανικοί κεραμικών κατασκευών, του είπαν πως αυτό δεν γίνεται, αλλά αυτός επέμεινε και ξόδεψε τα επόμενα χρόνια αναπτύσσοντας και δοκιμάζοντας τη δική του φόρμουλα για να φτιάξει το σωστό μίγμα.
Το 1996, ήταν έτοιμος πλέον να πουλήσει τις δικές του κεραμικές ψησταριές με κάρβουνα. Ο Σαμαράς επέλεξε να τις δώσει το όνομα “PRIMO” που στα Ιταλικά σημαίνει «ΑΡΙΣΤΟ». Η πρώτη του εγκατάσταση ήταν ένας ενοικιαζόμενος χώρος 65 m².
Λόγω του περιορισμένου χώρου, μπορούσε να κατασκευάσει μόνο 2 ψησταριές την φορά και έπρεπε να οδηγήσει από την μια άκρη της πόλης στην άλλη για να τις ψήσει σε ένα καμίνι.
Τα επόμενα χρόνια, το νέο στυλ Kamado της PRIMO απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα λόγω της φήμης που απέκτησε για την ποιότητα της αλλά και ως η μόνη κεραμική ψησταριά που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ.
Ο Σαμαράς που έχει πάθος στη βελτίωση των κεραμικών ψησταριών του, συνέχισε να ερευνά και ανακάλυψε ότι εκτός του στρογγυλού σχήματος μιας παραδοσιακής ψησταριάς Kamado, το οβάλ σχήμα, μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη απόδοση και ευελιξία. Αυτή η διαπίστωση άλλαξε για πάντα την κατεύθυνση της PRIMO.
Η παρουσίαση της ευρεσιτεχνίας με την οβάλ ψησταριά, το 2002 καθιέρωσε την PRIMO ως κυρίαρχο κατασκευαστή στην αγορά των κεραμικών ψησταριών. Σήμερα η PRIMO έχει τις εγκαταστάσεις της σε ένα χώρο 8500 m² στο Tucker της Georgia όπου παράγει τις κεραμικές ψησταριές της που διατίθενται σε 24 χώρες στον κόσμο.
Κεραμικές ψησταριές κάρβουνου σε οβάλ σχήμα

 

Pizza Vegetarian

 

 
Pizza Vegetarian
 
Μια διαφορετική συνταγή για σπιτική πίτσα στη ψησταριά σας. Χρησιμοποιώντας τη κεραμική πέτρα πίτσας η ζύμη γίνεται τραγανή, το υλικά λιώνουν και αποκτούν ένα υπέροχο άρωμα από το barbecue και το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!
 
Σερβίρει: 4 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: περίπου 10 λεπτά
Μέθοδος ψησίματος: Άμεσο ψήσιμο σε μέτρια φωτιά
Απαραίτητο αξεσουάρ: κεραμική πέτρα πίτσας
 
Υλικά
4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1½ κιλό γλυκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες σε μισό-φεγγάρια
1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
½ κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη λεπτές  μακρόστενες λωρίδες
½ kg ζύμη πίτσας προκατασκευασμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη μοτσαρέλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μπλε τυρί
½ φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
¼ φλιτζάνι χοντροκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση
    Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα, ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ. Επιστρέφουμε το τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε την πιπεριά. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει τραγανή, περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Αλείφουμε με λάδι τέσσερις τετράγωνες λαδόκολλες.  Ανοίγουμε τη ζύμη πάνω στις λαδόκολλες, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα δημιουργούμε στρόγγυλες βάσεις περίπου 25cm διάμετρο η κάθε μια. Αλείφουμε τις κορυφές της ζύμης με λάδι. Η ζύμη πρέπει να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
    Προετοιμάζουμε τη σχάρα για άμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (175 °C έως 225 °C) έχοντας προηγουμένως τοποθετήσει τη κεραμική πέτρα πίτσας πάνω στη σχάρα της ψησταριάς. Η πέτρα πίτσας για να ψήσει σωστά τη ζύμη πρέπει να προθερμανθεί 10-15 λεπτά.
    Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη με τη λαδόκολλα πάνω στη πέτρα πίτσας και ψήνουμε για 2-5 λεπτά με το καπάκι κλειστό με σκοπό να ξεκινήσει να κάνει κρούστα.Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και προσθέτουμε τα  υλικά, τη μοτσαρέλα, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το μπλε τυρί και τα καρύδια πάνω στη ζύμη.Ψήνουμε σε άμεση μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί  ή έως ότου η ζύμη γίνει τραγανή .Μεταφέρουμε τη πίτσα σε ξύλο κοπής, πασπαλίζουμε το μαϊντανό και κόβουμε τη πίτσα σε φέτες.  



by Weber

 

Ποικιλία Ψητών Λαχανικών

Ποικιλία Ψητών Λαχανικών
 
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30-40 λεπτά
Μέθοδος ψησίματος: Άμεσο ψήσιμο σε μέτρια φωτιά
 
Συστατικά
 
2 μεσαίες κόκκινες πιπεριές
3 γλυκοπατάτες (κομμένες σε κύβους)
1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε μέτρια κομμάτια)
1 μικρή κολοκύθα ξεφλουδισμένη (κομμένη σε κύβους)
1 μεσαία πατάτα ξεφλουδισμένη (κομμένη σε κύβους)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
2 κουταλάκια τριμμένο δενδρολίβανο
 
 
Προετοιμασία και ψήσιμο
-Προθερμάνετε τη ψησταριά υγραερίου σε μεσαία θερμοκρασία (180-210 ⁰C).
-Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις κόκκινες πιπεριές (κομμένες σε κομμάτια 1,5-2cm), τις πατάτες, την κολοκύθα, τις γλυκοπατάτες και το κρεμμύδι.
-Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε ξύδι, λάδι και τα καρυκεύματα, περιχύστε το μίγμα στα λαχανικά και ανακατέψτε καλά.
-Τοποθετείστε τα στο καλάθι λαχανικών και στη συνέχεια πάνω στη σχάρα της ψησταριάς.
-Ψήστε τα με το καπάκι της ψησταριάς κλειστό για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
 
 
Πηγή: Broil King

Αρνίσια burgers με τζατζίκι

 
 
Αρνίσια burger με τζατζίκι
 
Τα burger από αρνίσιο κρέας δεν είναι και πολύ συνηθισμένα. Είναι μια καταπληκτική ιδέα αν θέλετε να απολαύσετε μια διαφορετική γεύση. Η συγκεκριμένη συνταγή που συνδυάζει και τζατζίκι είναι ο τέλειος συνδυασμός για ένα λαχταριστό burger.
 
Σερβίρει: 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 8 – 10 λεπτά
 
Υλικά για το τζατζίκι
½ φλιτζάνι τσαγιού χοντροτριμμένο αγγούρι με φλούδα
¾ φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλάκια του γλυκού extra παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
 
Υλικά για το μείγμα κιμά
 
500-700 γραμμ. αρνίσιο κιμά
Χοντρό αλάτι
Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
 
 
Υλικά για σερβίρισμα
 
1 ντομάτα σχετικά ώριμη κομμένη σε χοντρές παράλληλες φέτες
4 φύλλα πράσινη μαρούλι
4 ψωμάκια για hamburgers χωρισμένα
 
Εκτέλεση
 
1.       Τοποθετήστε το τριμμένο αγγούρι σε ένα σουρωτήρι και πιέστε σταθερά για να διαχωριστεί από τα υγρά του. Πετάξτε το υγρό και μεταφέρετε το αγγούρι σε ένα μπολ. Συνδυάστε όλα τα υλικά για το τζατζίκι, ανακατέψτε καλά κλείστε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετείστε το στο ψυγείο. Αφήστε κάποιες ώρες σε θερμοκρασία ψυγείου.
2.       Συνδυάστε όλα τα υλικά για το μείγμα του κιμά, ανακατέψτε καλά και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, φτιάξτε 4 μπιφτέκια ίσου μεγέθους. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα κάντε μια ρηχή εσοχή στο κέντρο των μπιφτεκιών για να αποτρέψετε τη παραμόρφωση τους κατά το ψήσιμο. Ψύξτε τα μπιφτέκια μέχρι να είναι έτοιμα για ψήσιμο.
3.       Προετοιμάστε τη σχάρα για άμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά 175⁰C - 225⁰C.
4.       Ψήστε τα μπιφτέκια πάνω από άμεση μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό περίπου 8-10 λεπτά γυρίζοντας μια φορά. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου λεπτού τοποθετείστε και ψήστε τα ψωμάκια με την εσωτερική πλευρά προς τα κάτω.
5.       Κατασκευάστε το hamburger με τα ψωμάκια, το μπιφτέκι και χρησιμοποιώντας  1 φύλλο μαρούλι, 1 φέτα ντομάτα και τζατζίκι. Σερβίρετε ζεστό.

Πηγή: Weber

Κεφτέδες στη σχάρα

 

 
 
Τα κεφτεδάκια είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό που μπορείτε να το συνοδεύσετε επίσης με μια ζεστή σάλτσα. Το ψήσιμο στη σχάρα δίνει στα κεφτεδάκια μια ιδιαίτερη καπνιστή γεύση.
 
Σερβίρει: 20 κεφτέδες μικροί
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 20 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 12-15 λεπτά
 
Υλικά
500 gr κιμά ανάμεικτο (80 μοσχάρι/20 χοιρινό)
1 μεγάλο αυγό
½ φλιτζάνι ψίχα ψωμιού
½ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
½ φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο σκόρδο (περίπου 2 σκελίδες αλεσμένες)
¼ φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού ανάμεικτο καρύκευμα
½ κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο (για να αλείψετε τους κεφτέδες)
 
Εκτέλεση
1.       Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
2.       Με βρεγμένα χέρια δημιουργήστε μικρές μπάλες με το μίγμα και περάστε σε σουβλάκια.
3.       Αφού τα τοποθετήσετε σε δίσκο στη συνέχεια καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τα στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα.