Τηλέφωνο Παραγγελιών: 2310414022   

19 April 2015
Τι ψησταριά υγραερίου να επιλέξω;

Τι ψησταριά υγραερίου να επιλέξω;

Posted in [Συμβουλές] By Timoleon

 

Ποια ψησταριά υγραερίου να επιλέξω, με σύστημα κατανεμητή φλόγας ή με πέτρες λάβας ηφαιστείου;
 
Ψησταριά υγραερίου με πέτρες λάβας ηφαιστείου
Η λάβα ηφαιστείου είναι ουσιαστικά μια προσομοίωση του κάρβουνου με τη διαφορά ότι σε αντίθεση με τα κάρβουνα δε παράγει η λαβα ηφαιστείου τη θερμότητα. Οι πέτρες λάβας ηφαιστείου θερμαίνονται από τη φλόγα του καυστήρα και μεταφέρουν τη θερμότητα στα φαγητά που ψήνονται στη σχάρα.  
Οι φυσικοί χυμοί των τροφίμων που παράγονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πέφτουν πάνω στις θερμές πέτρες και εξατμίζονται. Ο καπνός που αναδύεται από αυτή την εξάτμιση προσδίδει τη μοναδική καπνιστή γεύση ψησίματος.
Όπως και το κάρβουνο έτσι και η λάβα ηφαιστείου μπορεί εύκολα να επανατοποθετηθεί για καλύτερο έλεγχο και μεταφορά της θερμότητας σε όλα τα σημεία της ψησταριάς.
 
                                                   Ψησταριά υγραερίου με λάβα ηφαιστείου                                   Ψησταριά υγραερίου με λάβα ηφαιστείου
 
Ψησταριά υγραερίου με σύστημα κατανεμητή της φλόγας
Ο καυστήρας θερμαίνει τον κατανεμητή φλόγας κάτω από τη σχάρα, ο οποίος με τη σειρά του μεταδίδει τη θερμότητα στα φαγητά που είναι στη σχάρα.
Οι φυσικοί χυμοί των τροφίμων που παράγονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πέφτουν πάνω στον κατανεμητή της φλόγας και στη συνέχεια εξατμίζονται. Ο καπνός που αναδύεται από αυτή την εξάτμιση προσδίδει τη μοναδική καπνιστή γεύση ψησίματος.
 
Σημείωση: η καλύτερη επιλογή είναι το καπάκι και ο πάτος του barbecue να είναι  κατασκευασμένα από χυτό αλουμίνιο. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί  τέλεια κατανομή θερμότητας σε όλη την επιφάνεια της σχάρας, ελάχιστη απώλεια θερμότητας και μηδαμινές αναφλέξεις. Είναι πολύ σημαντικό να ψήνετε και να μαγειρεύετε τα φαγητά σας με το καπάκι κλειστό και τους καυστήρες σε μέτρια φωτιά.
 
  Ψησταριά υγραερίου με σύστημα κατανεμητή φλόγας           Σύστημα κατανεμητή φλόγας σε ψησταριά υγραερίου Weber    Σύστημα κατανεμητή φλόγας σε ψησταριά υγραερίου Weber Genesis
 
Πλεονεκτήματα λάβας ηφαιστείου
 
 • Λόγω του ότι οι πέτρες είναι πορώδεις συγκρατούν καλύτερα τους χυμούς των φαγητών και έτσι παράγεται περισσότερο καπνός.
 • Οι πέτρες λάβας μπορούν να εξαπλωθούν σε όλη την επιφάνεια μαγειρέματος και έτσι να συλλέξουν και το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών χυμών των τροφίμων που παράγονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αντιθέτως ο κατανεμητής της φλόγας λόγω των κενών που έχει αφήνει αρκετούς χυμούς να πέσουν απευθείας στο δίσκο περισυλλογής λίπους.
 • Όταν δημιουργείται ανάφλεξη οι φλόγες μένουν εντός του σημείου όπου στάζει το υπερβολικό λίπος. Στον κατανεμητή φλόγας οι φλόγες μεταφέρονται σε όλη την επιφάνεια του κατανεμητή με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακινήσουμε τα ψητά από το σημείο όπου υπάρχει έντονη ανάφλεξη μέχρι να σβήσουν οι φλόγες.
 • Η αντικατάσταση της λάβας ηφαιστείου είναι απαραίτητη. Μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε πέτρες λάβας χωρίς μεγάλο κόστος, είναι σημαντικό να βάλετε την ανάλογη ποσότητα που απαιτεί το μέγεθος της σχάρας.

Πλεονεκτήματα κατανεμητή φλόγας
 
 • Σε αντίθεση με τις πέτρες λάβας, ο κατανεμητής φλόγας μειώνει αρκετά τη ποσότητα του λίπους και των χυμών που πέφτουν πάνω στον καυστήρα. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης του καυστήρα και η ποσότητα της διάβρωσης του. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνεται η διάρκεια ζωής του καυστήρα.
 • Ο κατανεμητής φλόγας παρέχει καλύτερη κατανομή θερμότητας και καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας.
 • Το περιττό λίπος στάζει μακριά από τον καυστήρα και δεν εμποτίζεται με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα μεγάλων αναφλέξεων.  
 • Ο κατανεμητής φλόγας μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από την ψησταριά σας για να καθαριστεί ή για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του καυστήρα.
 
Συνοψίζοντας μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα σύστημα κατανεμητή φλόγας με μια αξιόπιστη κατασκευή της ψησταριάς από χυτό αλουμίνιο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για μια ψησταριά που θα έχει μεγάλη απόδοση, λίγες αναφλέξεις, ομοιόμορφη θερμότητα, θα είναι σύγχρονη και θα αντέχει στο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό πριν αγοράσετε το barbecue να εξασφαλίσετε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά για το συγκεκριμένο μοντέλο και επίσης να ενημερωθείτε για την εγγύηση που έχει η συσκευή που αγοράζετε.  Οι ψησταριές υγραερίου Weber και Broil King είναι η κορυφαία επιλογή!

 

Popular tags: ψησταριές υγραερίου, συμβουλες ψησιματος, Ψήσιμο, barbecue, gas barbecues, σύστημα κατανεμητή φλόγας, πέτρες λάβας ηφαιστείου
Previous Entry: Ψητές μπανάνες με παγωτό βανίλια
Next Entry: Σπιτικά προσανάμματα από χάρτινες αυγοθήκες

Comments

Was it good for you, too? Join the discussion »

leave a reply

Fireblog
πρόσφατα σχόλια
 1. Re: Πότε πρέπει να αγοράσετε καυσόξυλα για το τζάκι σας ...

  Για να εξασφαλιστεί η έχω εδώ στη Βουλγαρία, μεγάλες ποσότητες ξύλου για την Ελλάδα! Αλλά αυτό χρειά...

  --Kavalski

 2. Re: Χοιρινή μπριζόλα σε ψησταριά υγραερίου

  Ωωω ρε μάνα μου!!!

  --Andreas Batsis

 3. Re: Smokey Joe Gold 37cm: η απόλυτη γκατζετιά...

  Μόλις μου έδωσες καταπληκτική ιδέα για δώρο στον ξάδερφο μου! Η Πρωτομαγιά είναι ότι πρέπει για να τ...

  --batcic

αναζήτηση
Θεσσαλονίκη 54655, Τιμολέων, Firestuff.gr, Βασ. Όλας 202, τηλ: 2310 414022, φαξ: 2310 414006